Recept | romige pompoensoep ⋆ Beautylab.nl (2024)

“Goed gereedschap is het halve werk” zegt mijn vader altijd. En hij heeft gelijk. Sinds ik goede make-up kwasten heb is het maken van een smokey eyelook een fluitje van een cent, en vorig jaar kreeg ik hele fijne pannen cadeau van Nena waardoor het koken me ook een stuk beter afgaat. Maar weet je wat nog meer handig is om te hebben in de keuken? Kwalitatief goede koksmessen. Snijden vind ik één van de vervelendste klusjes, maar met goede, vlijmscherpe messen is dit klusje ineens een stuk gemakkelijker en daarom ook veel leuker om te doen.

Aan goed gereedschap hangt helaas ook een hoog prijskaartje, maar gelukkig start Albert Heijn nu een spaarcampagne waarmee je voor luxe bestek en koksmessen kunt sparen van Villeroy & Boch. Op deze manier kun je op een voordelige wijze aan goede, kwalitatieve messen komen en luxe bestek staat natuurlijk prachtig op een mooi gedekte tafel, met het vooruitzicht op Kerst en Oud & Nieuw.

Van Albert Heijn ontving ik alvast twee koksmessen om uit te proberen. Ik besloot er om er romige pompoensoep mee te maken.Er ligt hier al 2 weken een pompoen in huis omdat ik onwijs veel zin had inpompoensoep, alleen het snijden van de pompoen is echt een hels karwei. Een uitstekendegelegenheid om de messen te testen dus!

Dit is het Santokumes. Een van oorsprong Japans mes die speciale kuiltjes heeft, waardoor voedsel makkelijker van het lemmet af valt. Dit is echt zo’n mes dat je voor alles kunt inzetten, van het snijden van groente, fruit en vlees tot sushirollen en vis.

En dit is het klassieke Koksmes,met een breed en stevig lemmet is het geschikt voor allround snijwerk. En zeker voor hobbykoks is een koksmes onmisbaar in de keuken!

Romige Pompoensoep (voor 4 personen)
1 middelgrote pompoen (voor ongeveer 1 kilo aan vruchtvlees)
2 uien
2 teentjes knoflook
2 theelepels kerriepoeder
2 groentebouillonblokjes
750 ml water
200 ml kokosmelk
peper, zout, rode pepervlokken
extra kokosmelk en koriander ter garnering

Allereerst moet de pompoen gewassen en gesneden worden. De schil van de pompoen is knetterhard en dat maakt het snijden zo’n vervelend karwei. Wat ik doe is het mes met de punt in het vruchtvlees duwen en daarna druk ik het met mijn hand dieper in de pompoen. Ik keep de pompoen rondom in en op het laatst beweeg ik het mes in de pompoen heen en weer tot je krakende geluiden hoort. Nu nog een paar keer goed met je hand op het mes drukken, en de pompoen splijt in tweeën.

Verwijder de draden en de pitten met een lepel.

Snijd de pompoen nu in grove stukken van zo’n 2 à 3 cm. Ik verwijder de schil niet. Dit doen veel mensen wel, maar dit is echt veel werk en helemaal niet nodig. De schil kook je namelijk zacht en kun je gewoon meepureren. Bovendien geeft de schil de soep een nog mooiere, oranje kleur. Niet doen dus! Scheelt je weer wat tijd en moeite. Tijdens het snijden druk ik steeds met mijn hand op de bovenkant van het mes om het snijden gemakkelijker te maken, maar ook om te voorkomen dat het mes wegschiet.

Voor een slappeling als ik is dit klusje – ondanks de goede messen – best een tijdrovend klusje. Ik denk dat ik in totaal zo’n 15 minuten ben bezig geweest. Ik ben daarom erg trots op mijn kom met zelfgesneden pompoenstukjes, haha! Toch is het een stuk sneller gegaan dan vorig jaar. Ik kan me herinneren dat ik er toen zeker een half uur mee bezig ben geweest. Een hele workout!

Pumpkin goodness!

Daarna zijn de uien aan de beurt. Die snijd ik ook in grove stukken. Het mes glijdt er doorheen alsof het boter is, waardoor ik sneller klaar ben dan normaal. En dat vind ik erg fijn, want ik had mijn onion goggles niet bij me en ik moet altijd heel erg tranen van uien. Maar omdat ik nu wat sneller klaar was met snijden, hield ik het nog net vol, haha!

Hier kun je trouwens goed zien dat ik mijn handen als een klauwtje houd tijdens het snijden. Ik heb ooit eens in een kookprogramma gezien dat je dat het beste kunt doen als je met scherpe messen werkt. Op deze manier kun je nooit per ongeluk in je vingers snijden namelijk, omdat ze niet plat op de ui liggen, maar er haaks bovenop staan.

Het snijden van de knoflookteentjes in dunne plakjes is ook zogepiept.

Pak een soeppan, zet hem op het vuur en fruit de uien en knoflook lichtjes aan in wat zonnebloemolie.

Voeg daarna de kerriepoeder toe.

En de pompoen.

Los 2 groentebouillonblokjes op in 750 ml kokend water en giet dit in de pan.

Voeg daarna de kokosmelk toe en roer alles goed door.Zorg dat alles zo’n beetje onder water staat. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur daarna op zacht en laat alles 20 minuten sudderen.

Check of de pompoen zacht is geworden. Zo ja, haal de pan dan van het vuur en pureer alles tot een egale soep zonder klontjes. Breng het op smaak met peper, zout en rode pepervlokken. Giet het in kommetjes en garneer met wat extra kokosmelk en frisse korianderblaadjes.

Eet smakelijk!

Hmmm, deze soep was echt heerlijk! We hebben er met de hele familie van gesmuld! De kokosmelk geeft er iets exotisch en romigs aan, waardoor het pittige van de rode pepervlokken en de koriander er ook erg goed bij smaken. Mocht je er meer groente in willen doen, doe er dan gerust een paar winterpenen bij.

Het maken van pompoensoep is normaal gesproken echt een klusje waar ik tegenop zie, vanwege het snijden van de pompoen, maar met deze messen was het eigenlijk een stuk makkelijker en sneller klaar. Ideaal! Goed gereedschap is het halve werk gaat hier dus zeker op. Ze zijn van goede kwaliteit, liggen lekker in de hand en zijn inderdaad vlijmscherp. Snijden is ineens een stukje minder erg.Je ziet er gewoonweg minder tegenop. Sterker nog, koken wordt ineens leuk! Ik moet toegeven dat ik nog best vaak kant-en-klaar gesneden groente en fruit koop, maar nu heb ik helemaal zin om alleszelf te doen. Bovendien staat zo’n professionele messenset natuurlijk erg mooi in je keuken!Ik ben daarom super enthousiast over deze nieuwe spaaractie van Albert Heijn. Wij doen er regelmatig boodschappen, dus ik ga absoluut sparen voor de messensets.

Hoe steekt de spaaractie in elkaar?

  • Bij besteding van €10 aan boodschappen ontvang je 1 spaarzegel aan de kassa t/m 14 februari 2016
  • Er zijn extra spaarzegels te ontvangen bij diverse bonusaanbiedingen
  • Je kunt sparen voor bestek, koksmessen of accessoires (klik hier voor meer informatie)
  • Je kunt ze exclusief bij Albert Heijn en alleen verkrijgen met een volle spaarkaart van 50 zegels + eenkleine bijbetaling (dit verschilt per set, klik hier voor meer info)

Ik ben superblij met mijn nieuwe messen en nu ik heb geziendat het mes zo’n verschilheeft gemaakt ga ik nóg meer inspiratie opdoen. Vandaag ga ik daarom met een foodtruck op stap, waar ik volgende week verslag van zal doen! Ik ben benieuwd wat zij allemaal doen aan snijwerk op een dag… vast heel veel, haha!

Wat vinden jullie van deze nieuwe spaaractie van Albert Heijn? Gaan jullie sparen voor nieuwe messensets of bestek?

Until next time,
Serena Verbon

– gesponsorde post

Recept | romige pompoensoep ⋆ Beautylab.nl (20)

Volg:

ook interessant:

  • Wat te doen bij bloedend tandvlees?

  • Fotoshoot | de kracht van het vrouwelijk lichaam

  • Getest: Philips Lumea IPL 9900

  • Mijn summer skincare musthaves

Recept | romige pompoensoep ⋆ Beautylab.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5824

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.